Vijf jaar geleden tijdens een buitenlandse reis (bijna na afloop van het schaatsseizoen) wilde ik naast houden van vakantie ook graag mijn conditie een beetje op peil houden, zeker als je daar (Tasmanië) drie maanden verblijft.
Alles is daar qua ruimte en afstanden anders dan in Nederland en heb je bijvoorbeeld te maken met smalle wegen, geen of nauwelijks fietsstroken laat staan voetpaden. Overigens kun je er geweldige wandelingen maken en zijn er fantastische mtb routes, van diverse niveaus, dwars door de ruige natuur, maar dat (nu) even terzijde.
Als er zich dan een sportactiviteit aandient in de vorm van een Parkrun is mijn interesse gewekt.
Het is een vrij evenement dat door vrijwilligers wordt georganiseerd. Je kunt hardlopen, wandelen, joggen, met de kinderwagen of met de hond lopen. Als je je hebt geregistreerd via internet, (www.parkrun.co.nl) heb je per mail een barcode gekregen en na het bereiken van de finish krijg een ’token’ uitgereikt waarmee jouw eindtijd staat geregistreerd. In de barcode zitten o.a. verstopt, mijn naam, een deelnemer-nummer en mijn leeftijdscategorie. Geen nieuwsbrieven of reclames. Een andere vrijwilligers scant jouw barcode (altijd meenemen dus) en de ’token’ en vervolgens zie ik een uurtje later op internet het resultaat. (Nb., geen barcode = geen resultaat). Wat een leuk evenement, dat zou toch ook iets zijn om in Holland te organiseren denk ik dan. (Overigens een jaar later in 2020 wordt de eerste Parkrun in Haarlem georganiseerd , maar daarover verderop wat meer).
In het nabijgelegen Railton wordt een 5km parkloop georganiseerd en zo leerde ik, zijn er talloze Parkruns in Australië ,maar ook wereldwijd. Op zaterdagochtend voor 9 uur meld ik mij bij de startplek waar een vrijwilliger een introductie houdt, dat we de natuur en andere gebruikers van het parcours en het ‘wildlife’ moeten respecteren en moeten bedenken dat we op oorspronkelijk Aboriginal grond lopen. Dan wordt er nog gevraagd of er bezoekers van ver weg komen. Er gaan wat handen omhoog, iemand van een plaatsje 40 km verderop , eentje 80 km verder, nog een uit Queensland (vaste land Australië) en… eentje uit Holland. Er wordt voor iedereen geapplaudisseerd. Voor veel deelnemers zijn die afstanden niets en de enige mogelijkheid om “in de buurt” aan een georganiseerd evenement deel te nemen .Ook is zo’n parkrun een mogelijkheid om de sociale/sportieve contacten te onderhouden. Onderweg en na afloop een bedankje aan de vrijwilligers/marshalls.
Na afloop kun je dan bij de resultaten een aantal dingen teruglezen zoals, waar je gelopen hebt, de hoeveelste run, finishtijd, rangorde van aankomst, welke gender, of het een ‘personal best’ is en hoe jouw tijd is in relatie tot die van de beste lopers in de betreffende leeftijdsklasse (‘agegrading’).
Parkruns in Nederland
Zoals ik eerder vermeldde werden begin 2020 de eerste Parkruns in Nederland (en ook in Haarlem) georganiseerd (uitvoerig beschreven op Wikipedia). Het Haarlems Dagblad wijdde daar vorig jaar een pagina aan. Wekelijks op zaterdagochtend om 9 uur is er een mooie route door het Schoterbos in Haarlem Noord. De start is bereikbaar door op de Mr. Jan Gerritszlaan rechts het pad in te slaan tegenover de Willem Klooslaan. Dan zie je al heel gauw de vlaggen die de start- en finishplek aanwijzen. Grappig is wel dat de introductie voor de start in het Engels ging, wat aangaf dat er veel buitenlanders meedoen. Een van de vrijwilligers is ijsclublid Rob Buijs, die het erg leuk vindt als er clubleden onder deelnemers zijn en ze ook flink aanmoedigt.
Zeker voor leden die regelmatig met een (hard)loopje hun conditie op peil willen houden is dit een leuk evenement wat je gewoon eens moet uitproberen. Je kunt, wanneer je met de auto bent deze in de buurt parkeren , maar veel handiger is om op de fiets te komen. Stallingsplekken genoeg en de vrijwilligers houden ook een oogje in het zeil. Na afloop is het mogelijk koffie te drinken en na te praten met andere lo(o)p(st)ers bij de naastgelegen tennisclub.
Wil je meer hierover lezen, kijk dan op de site van Parkrun Haarlem (www.parkrun.co.nl), registreer je vervolgens en doe een keer mee (of vaker als je de smaak te pakken hebt)
*)
Lou Hoogewerf