Ik ga op wedstrijdschaatsen maar wat moet ik daar eigenlijk allemaal voor weten?

Allereerst WELKOM bij de ijsclub Haarlem. In de zomer gaan we hard trainen in de duinen en op 30 september 2017 gaat de ijsbaan open en gaan de ijstrainingen weer van start. Ook worden er komende winter diverse wedstrijden op de ijsbaan in Haarlem en wellicht nog op andere ijsbanen verreden.

Wij (het trainerscorps) hebben er zin in komend seizoen, jullie ook????

Wie zijn wij en wat kun je van ons verwachten      

IJsclub Haarlem en Omstreken, zoals wij officieel heten, is een hele grote ijsclub, opgericht in 1869 (we bestaan dus al bijna 150 jaar!!).

De ijsclub organiseert in het begin van het winterseizoen een bijeenkomst voor alle nieuwe leden. Als je geïnteresseerd bent in de algemene zaken van de club en nog meer mensen wilt leren kennen, dan is die bijeenkomst een echte aanrader. Houd daarvoor ons clubblad de Glijwijzer en de website in de gaten!

Om alle kinderen en volwassenen te kunnen voorzien van training zijn er heel veel trainers nodig, voor alle trainingseenheden gedurende de hele week. En dan hebben we het nog niet eens over de grote recreantenafdeling van de ijsclub.

Jullie trainers (zowel zomer als winter), de trainers van de pupillen en junioren C, zijn de volgende enthousiaste vrijwilligers (in willekeurige volgorde):

 • Sylvia Oltmans
 • Pim van Leeuwen (in de winter)
 • Richard de Jonge
 • Ramona van Leeuwen (coördinator pupillen)
 • Carina Steenstra
 • Stefan Ottenhof
 • Niels Jansen (junioren)
 • Jos Tissen
 • Francisca de Boer
 • Jacques Kalisvaart
 • Erik van de Bos
 • Karin Janssen (junioren C)
 • Erik van Delft (junioren C)

Voor de junioren is Irene van Leeuwen de coördinator en zij is bereikbaar via Juniorenhaarlem@gmail.com .

Je trainer staat elke training voor je in de duinen en op het ijs, is op de (meeste) wedstrijden aanwezig en is het aanspreekpunt voor vragen, klachten of wat dan ook. Daarnaast is er een pupillencoordinator waar je ook voor vragen terecht kunt: pupillenhaarlem@gmail.com . Vanaf dit e-mailadres zullen ook de aankondigingen van de wedstrijden en andere activiteiten komen

Wat verwachten wij van jullie?

Eigenlijk is die vraag heel simpel te beantwoorden. Wij verwachten van jullie dat jullie met veel plezier komen trainen, en daar zullen wij voor zorgen!

Want als je plezier hebt in het schaatsen, dan zal je:

 • Altijd aanwezig zijn op de training (en je tijdig afmelden bij je trainer als je echt niet kunt komen);
 • Je zoveel mogelijk inschrijven voor de wedstrijden (via website);
 • Enthousiast aan de trainingen deelnemen;
 • Hard willen trainen;
 • Goed naar je trainer luisteren;
 • Het je trainer vertellen als er ‘iets’ is, of als je iets echt niet leuk vindt. je trainer zal serieus naar je luisteren;
 • Ervoor zorgen dat je altijd voldoende gekleed bent, in kleding waarin je soepel kunt bewegen;
 • Ervoor zorgen dat je schaatsen scherp zijn, dus deze regelmatig (laat) slijp(t)(en);
 • Vanzelf harder gaan schaatsen, zonder dat je er erg in hebt!!!

Kosten

Bekijk de pagina met  abonnementen informatie.

Hoe kom je aan je abonnement, licentie, chipkaart en ledenkaart?

Ledenkaart

Je ledenkaart vertelt dat je lidmaatschapsgeld hebt betaald. Via je ledenkaart ben je, mits ondertekend door ouder/verzorger, verzekerd (zie kaart). Met je ledenkaart heb je toegang tot het clubuur. Je krijgt nu een voorlopige ledenkaart. Hiermee heb je ook korting op sportkleding bij diverse sportzaken in Haarlem en Santpoort (zie de adverteerders in de Glijwijzer) en korting bij Gewestelijke toertochten (moet het wel gaan vriezen…). Je definitieve ledenkaart wordt, na betaling van de contributie voor 15 september dan naar je gestuurd.

Trainingsabonnement

Je trainingsuren worden op je chipkaart geregistreerd. Deze chipkaart geeft toegang tot de baan.

Trainingsuren pupillen en junioren C:

1e training zaterdag van 07.00 – 08.10 uur + 2e training maandag van 17:15 – 18:30 uur

Categorie

 • Junior C1 t/m 13 jaar peildatum 30 juni 2017
 • Pupil A t/m 12 jaar peildatum 30 juni 2017
 • Pupil B t/m 11 jaar peildatum 30 juni 2017
 • Pupil C t/m 10 jaar peildatum 30 juni 2017
 • Pupil D t/m 9 jaar peildatum 30 juni 2017
 • Pupil E t/m 8 jaar peildatum 30 juni 2017

Voorbeeld:

 1. je bent geboren op 30-10-2008 dan ben je op de peildatum van 30-06-2017 dus 8 jaar oud en dan ben je E-pupil.
 2. je bent geboren op 01-05-2008 dan ben je op de peildatum van 30-06-2017 dus 9 jaar oud en dan ben je D –pupil.

Licentie

Je licentie is verbonden aan je trainingsabonnement en geeft je recht op deelname aan wedstrijden op de ijsbaan in Haarlem, toernooien waar je voor uitgenodigd wordt, of extra wedstrijden in bijvoorbeeld Thialf (de laatste vaak tegen een extra bijbetaling). Je dient zelf je licentie via de KNSB aan te schaffen.

Vanaf eind juni zelf aanvragen via de KSNB.

Ga naar https://mijn.knsb.nl bij voorkeur in Internet Explorer. Maak een account aan en log daarna in met je relatienummer en wachtwoord. Ga naar het menu “licentie aanschaffen”. Volg de instructies om je wedstrijdlicentie aan te schaffen. Vraag een licentie aan voor langebaan, marathon en shorttrack.

Chipkaart

Bestellen/ophalen bij De Kassa

Trainen in de zomer

In de Amsterdamse Waterleidingduinen (ingang Oase) trainen de diverse wedstrijd- en recreantengroepen. De nieuwe jeugd wordt zoveel mogelijk op leeftijd bij elkaar gezet. De nadruk ligt niet op hardlopen maar vooral op coördinatie-, lenigheids-, en schaatsoefeningen. Er wordt uiteraard ook wel in- en uitgelopen en tussendoor zijn ook wat loopvormen. De toegang tot de duinen dient men zelf te voldoen. Dit kan middels een dagkaart (€ 1,50), een persoonlijke jaarkaart (€ 10,00) of een gezinsjaarkaart (€ 18,50).

Sinds 2012 geldt dat het parkeren helaas niet meer gratis is. Per keer kost het EUR 2,00 of een jaarkaart van ca EUR 35,00. Je haalt een blanco jaarkaart op bij het Pannenkoekenrestaurant De Oase, die je moet opwaarderen in de automaat of bij Bezoekerscentrum. Let op: het bezoekerscentrum is niet geopend tijdens de duintrainingen

BELANGRIJK: Er kan  NIET meer met contant geld betaald worden in de automaat, alleen nog maar met PIN, dit geldt voor de toegang tot de duinen en voor de parkeerkaart.

De trainingen vinden normaal gesproken plaats vanaf de 2e dinsdag in mei van 19:00 tot ca. 20:15 uur. In september beginnen we iets eerder omdat we voor zonsondergang de duinen uit moeten zijn.

Indien er voldoende trainers beschikbaar zijn, bestaat er een mogelijkheid om op vrijdagen skeelertraining te volgen. Zoals het er nu naar uit ziet, bieden wij dit seizoen helaas aan de nieuwe pupillen geen skeelertraining aan. Mocht dit veranderen, dan horen jullie dat per email.

Ja, en dan nu eindelijk schaatsen

De ijstraining bestaat uit: niet te laat eten, inlopen en loswerken, schaatsen aantrekken, schaatsen, schaatsen uittrekken en afdrogen, uitlopen en daarna voldoende drinken.

Je abonnement (op je chikpaart) moet je bij binnenkomst voor de Tourniquets houden zodat het hekje voor jou open gaat.

Om voldoende tijd te hebben om in te lopen is het zo min of meer verplicht om minimaal een half uur voor aanvang van de training aanwezig te zijn. Voor de zaterdagochtend maken we een uitzondering, uiterlijk 20 minuten voor aanvang, dus om 06.40 uur. Ja, we weten dat het vroeg is, maar echt het went!!

Inlopen en losmakende oefeningen (zoals we in de duinen ook gaan doen) doen we altijd, ook al ben je een keertje aan de late kant omdat je vader zich verslapen had….. Vervolgens trekken we zelf onze schaatsen en handschoenen aan. Dat doen we in de kleedkamer van het clubhuis en we zorgen ervoor dat je op tijd op het ijs staat zodat anderen niet op je hoeven te wachten.

De training begint altijd met een paar rondjes inrijden en wat versnellingen. In de training wordt op techniek getraind en op uithoudingsvermogen, snelheid, starten, etc. We eindigen altijd met een paar rondjes rustig uitrijden.

Als laatste schaatsen uit en goed droogmaken en dan lopen we nog even een rondje rustig uit. En vergeet niet voldoende te drinken na de training en eventueel wat te eten!

Als je niet kan komen trainen, dan meld je, je uiteraard tijdig af bij je trainer(s)!!

En de wedstrijden, hoe werkt dat dan?

Voor een overzicht van de wedstrijden verwijzen we naar de wedstrijdkalender op de website van de Baancommissie (www.bchaarlem.nl) Deze is eind september bekend. De wedstrijden worden meestal op zondag (17:00 tot 19:30 uur) georganiseerd. Dit nog even onder voorbehoud. Al je wedstrijden worden in een klassement geregistreerd. Er wordt een individueel en een clubklassement bijgehouden. Dit heet de IJskonijncup. De wisseltrofee hebben wij sinds aanvang van de competitie 8 jaar geleden vaak gewonnen. Ook het afgelopen seizoen. Komend seizoen willen wij het Wisselkonijn weer winnen !!!

Er zijn meerdere verenigingen die op de baan trainen. We kunnen niet allemaal tegelijk wedstrijd rijden. We zijn dan onderverdeeld in groepen. Onze club is groep 1. Ook worden er per categorie baanwedstrijden gehouden. Dan schaats je met alle kinderen van de ijsbaan die net zo oud zijn als jij op dezelfde avond een wedstrijd. Kortom, je kunt je dus inschrijven voor alle baanwedstrijden en groep 1 wedstrijden die voor jouw categorie bestemd zijn !! (en indien er niet ‘op uitnodiging’ bij vermeld staat).

Voor de wedstrijden dien je elke keer in te schrijven via inschrijven.schaatsen.nl. Je ontvangt altijd een bevestigingsmail. Bewaar deze totdat de wedstrijd gereden is. Je moet je altijd een aantal dagen of soms een week van te voren in schrijven. Ben je te laat met inschrijven, dan kan je dus helaas ook niet meer mee doen!!! De pupillen ontvangen ruim vóór iedere wedstrijd bericht dat de inschrijving voor de wedstrijd geopend is. De junioren ontvangen dit niet en zullen dus zelf op de site moeten kijken. Uiteraard wijst je trainer er ook op dat er wedstrijden zijn.

Afmelden kan tot een bepaald tijdstip via de link die je in de bevestigingsmail staat. Maar indien je ineens ziek bent en dus niet kunt komen naar de wedstrijd, dan bel je naar de juryruimte, telefoonnummer 023 5491245, en spreek je de voicemail in o.v.v. de wedstrijddatum en je relatienummer. Meld het tevens even aan je trainer.

Voor de wedstrijden heb je wedstrijdbandjes (rood/wit en blauw/geel) nodig, deze heb je zeer waarschijnlijk tijdens de voorlichtingsavond gekocht. Indien je geld bent vergeten of als ze op zijn, dan in oktober bij de heren van kantoor van de ijsclub. Hoe dat verder werkt met die bandjes, dat zal je trainer je uitleggen. We zullen vast 1 ding verklappen: “binnen is het licht en buiten is het donker…”

Voor de wedstrijden ben je ook minimaal een half uur van te voren aanwezig om in te lopen en je voor te bereiden. Hoe het verder in zijn werk gaat leer je tijdens de trainingen en bij de wedstrijden.

Je ouders in de jury?

Voor het kunnen houden van de wedstrijden zijn veel vrijwilligers nodig. Bij de wedstrijden noemen we deze jury, en iedereen kan het (leren). Jury vinden voor wedstrijden is altijd een probleem, maar paps en mams, wat is er nu mooier om de verrichtingen van je kroost vanuit een ‘skybox’ te kunnen beleven. Geef je dus op als vrijwilliger. Als we allemaal één of twee keer in de jury stappen, dan hebben we geen jury-probleem meer. U doet toch mee?? En helaas, zonder jury geen wedstrijden………

De Jurycoördinatie voor de wedstrijden waar IJsclub Haarlem de jury voor moet leveren, wordt gedaan door Carla van Zantvliet en Sandra en Jeroen Fransen. Voor de IJskonijnwedstrijden is Nancy Hoek het aanspreekpunt en zij zal u ook gaan benaderen

Zijn er ook wel eens toernooien?

Een paar keer per seizoen worden wij als ijsclub uitgenodigd op toernooien, enkele organiseren we zelf. Ons streven is om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen, maar we hebben meer kinderen dan toernooi-plekken. In de verdeling zullen we zo eerlijk mogelijk proberen te zijn.

Als we naar toernooien gaan, dan proberen we zoveel mogelijk te ‘carpoolen’

Komen jullie ook naar het clubuur?

Elke zaterdag is er van 18.00u tot 19.30u. ons eigen clubuur! Dat is heel erg bijzonder. Bijna geen enkele club heeft dit, en al zeker niet op zo’n mooi tijdstip!

Het is dé kans om een extra keer te schaatsen in de week (je betaalt er immers voor via je contributie), gezellig te schaatsen met je vrienden van de club en heel veel andere mensen van de club te leren kennen! Dus: jij komt toch ook??

Website en clubblad

Heb je vragen over dingen op de site, stel ze gerust aan je trainer.

Daarnaast heeft de ijsclub ook een eigen clubblad, de Glijwijzer. Deze ontvang je 5x per jaar in de brievenbus.

Jeugdcommissie

De jeugdcommissie van de ijsclub organiseert het hele jaar door evenementen. Eén zo’n evenement is Zonnewende waarschijnlijk weer begin september. Houd het Jeugdcommissie bord in de hal en de website in de gaten voor het laatste nieuws over komende evenementen! Gezellig!!!!

Schaatsen en kleding

Schaatsen

Nieuwe wedstrijdrijders beginnen op vaste schaatsen en bij voorkeur op lage noren. Van je trainer hoor je op een gegeven moment wel wanneer je naar klapschaatsen kan en mag overstappen. Om lekker te kunnen schaatsen moeten je schaatsen scherp zijn en een juiste ronding hebben (advies voor pupillen: 22).

Schaatsen ronden laat je door een professional doen. Schaatsen slijpen kan je zelf doen, of laten doen bij diezelfde professional. Als je het zelf wilt doen, dan heb je daar slijpspullen voor nodig. In het begin van het seizoen wordt er jaarlijks door een lid een slijpinstructie avond gegeven, houd hiervoor de website en de clubkrant in de gaten!

Wil je het laten doen dan kan dat bijvoorbeeld bij (ook het ronden van de schaats):

 • Bosch Sport in Santpoort;
 • Huijg sport in Haarlem (Cronjé)
 • Engelbert sport op de ijsbaan;
 • Van der Hoorn in Ter Aar.
 • Hagen Techniek in Heemskerk

Schaatsen kan je kopen bij bovengenoemde bedrijven . Hagen Techniek in Heemskerk is een bedrijf van 2 van onze leden die zelf schaatsen maken, speciaal voor de kleine kindervoet. Ook leasen is daar mogelijk.

Koop gerenommeerde schaatsmerken als Viking, Raps, Evo en niet bijvoorbeeld Nijdam . Geen combi noren, maar leren schoenen, met voldoende steun en goed passend (en sterke veters…). Klapschaatsen is helemaal niet nodig!!

Bij het Liewegje in Haarlem, zie www.schaatsenruilbeurs.nl, kan je ook tweedehands schaatsen kopen. Via Engelbert sport op de ijsbaan kan je ook schaatsen leasen. Neem voor meer informatie contact op met hen via telefoonnummer 023 5275997.

En dan nu de praktijk:

Doe dunne sokken in je schaatsen. Schaatsen bij de neus wat losser dan bovenop. Je voeten moeten nog wel kunnen doorbloeden. Laat geen veters zwieren, daar kan je alleen maar inhaken!

Met je beschermers aan loop je naar het ijs. Loop niet zonder beschermers door de kleedkamer, over de matten, rubbertegels of het hout, hiervan worden je schaatsen bot. Loop niet met beschermers over het ijs, dan wordt het ijs vies en je kan lelijk uitglijden. Kijk hoe de anderen het oplossen en leer daarvan! Na het schaatsen droog je, je schaatsen netjes af met een handdoek en bewaart ze in een andere handdoek. Niet je beschermers of de natte handdoek er weer omdoen. Die blijven heel lang vochtig en geven roestplekken op het ijzer (botte schaatsen zijn het gevolg).

Kleding

In de duinen een dun zweethemd en een t-shirt en een korte of lange broek (afhankelijk van de temperatuur). Voor na afloop een trui of jas en een lange broek.

Kijk altijd je zelf goed na op teken! Neem een flesje drinken (water) mee voor na de training.

Schaatsen doe je in (redelijk) strak zittende kleding, en in meerdere laagjes.

Je draagt altijd een ‘thermo onderpak’, schaatshandschoenen en een muts of nog liever een helm. Oorbellen, haarspeldjes en andere rondzwierende aanhangsels moeten omwille de veiligheid af. Kauwgom en zo spuug je bij binnenkomst op de baan ook uit (in de prullenbak wel te verstaan J)

Steeds meer mensen schaatsen met een helm. Wij raden ook aan om de pupillen met een helm te schaatsen. Neem dan een helm met een ronde achterkant.

Voor de trainingen kan je verder volstaan met een ‘salopet’ en dunne, isolerende bovenkleding.

Voor de wedstrijden kan dit ook, maar meestal willen kinderen op een gegeven moment een wedstrijdpak. Dit hoeft natuurlijk geen duur hightech pak te zijn!!!

De club is een paar jaar geleden gestart met een nieuwe lijn clubkleding. (trainingsjasje, salopet, wedstrijdpak). Komend seizoen zal waarschijnlijk weer een update van de kledinglijn komen en zal dit internet besteld kunnen worden.

Shorttrack

Wat is dat?

Dat is hele kleine rondjes schaatsen op het middenterrein, met speciale schaatsen ! Hier leer heel goed hoe je bochten moet schaatsen. Iedere donderdag (in het winterseizoen) voor de beginnende pupillen van 17:15 uur tot 18:15 uur. Het shorttracken is geen clubactiviteit, maar wordt via de baancommissie georganiseerd (http://www.shorttrackhaarlem.nl/).

De speciale schaatsen, kniebeschermers en helm kan je tegen een vergoeding lenen. Per training kunnen er ongeveer 25 kinderen deelnemen.

De pupillen die het shorttracken heel snel oppakken, zullen door de trainers benaderd worden om op het wedstrijduur te gaan trainen zodat ze een uitdaging houden en niet bij de beginners blijven. Shorttrack is echt heel leuk om te doen !!

 

Diversen

Kraantje Lek trofee: selectiewedtrijd voor de DamesTop van Nederland (begin december)

December: De landelijke dames schaatstop in Haarlem in actie zien? Dit is je kans!

Jeugdmarathons voor de A, B en C/D/E pupillen en junioren C (ongeveer 5 tot 7 rondjes)

4 keer per jaar . Houd de wedstrijdkalender in de gaten!

Houd de wedstrijdkalender in de gaten!

OSTA

Via www.osta.nl kan je alle tijden en records van alle licentiehouders opvragen. Inclusief tussentijden en grafieken! Leuk om te zien hoe hard (ahum) je trainer ooit geschaatst heeft, of kan schaatsen.

Via de site www.ijskonijncup.nl kan je alles vinden van de IJskonijncup.

En nog veel meer: houd de website van de KNSB, www.KNSB.nl, www.schaatsen.nl en onze eigen website, www.ijsclubhaarlem.nl in de gaten voor leuke uitjes!!!

Met vriendelijke groet,
Pupillen- en juniorencoördinatoren en Trainers pupillen en junioren.