/Marathonschaatsen
Marathonschaatsen 2017-10-17T23:06:15+00:00

Marathonschaatsen

Met het nieuwe schaatsseizoen start ook het nieuwe marathonseizoen weer. Zoals iedereen weet rijden alle echte schaatsers (ook) marathon, dus wees er op tijd bij en schrijf je in! Inschrijving is alleen op 5 en 12 oktober om 19:30 uur. De marathons worden georganiseerd door de Baancommissie en niet door IJsclub Haarlem.

Competities in Haarlem:

Er zijn 3 competities waar schaatsers zich voor kunnen inschrijven:

• Maandagavond baancompetitie: elke maandagavond worden er tussen half 10 en 11 uur drie marathon wedstrijden verreden. Elke categorie rijdt eens in de twee weken een wedstrijd, waarbij afwisselend om 21:30, 22:00 of 22:30 uur wordt gestart. Het programma hiervan wordt nog bekend gemaakt en komt te staan op de wedstrijdkalender.
  • 6-Banen toernooi: een regionale competitie voor de snellere schaatsers waarbij gemiddeld 1x per week een wedstrijd wordt gereden. Voor dit toernooi moet men zich in het vorige seizoen geplaatst hebben. De wedstrijden worden verreden op Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Hoorn, Alkmaar en Den Haag. Al is het natuurlijk wel elk jaar weer even afwachten of alle banen daadwerkelijk ook open gaan. Bekijk hier de kalender van het 6-Banen toernooi.
  • Jeugdmarathons: enkele keren per jaar wordt er een jeugd marathon georganiseerd voor alle categorieën junioren. LET OP dit is een competitie dus schrijf je voor de eerste marathon meteen in.

Categorieën voor de maandagavond competitie

Marathonschaatsen

Om het spelletje voor alle schaatsers leuk te houden kan inschrijven in verschillende categorieën gebaseerd op leeftijd, geslacht en snelheid. Vanaf 16 jaar kan je je inschrijven voor de C-categorie en dames. Het aantal ronden is een indicatie en kan aan het begin of tijdens het seizoen gewijzigd worden.

• Voor de dames: D1 (30 ronden).
  • Voor heren senioren: C1 (45 ronden) en C2 (35 ronden)
  • Voor heren masters: M1(45 ronden), M2(30 ronden) en M3 en M4 (25 ronden)

Inschrijven

• Inschrijven voor de maandagavond competitie en het 6-banen toernooi kan gedurende de eerste 3 weken van het seizoen op maandagavond bij de ingang van de ijsbaan.
  • Inschrijven kostte vorig jaar 20 euro.
  • Inschrijven voor de jeugdmarathons kan voor aanvang van de eerste marathon. De data hiervan worden nog bekend gemaakt en is gratis. De jeugd (pupillen en junioren D en C) mogen op de andere banen van het gewest NH/U meedoen voor de dagprijzen, echter niet voor de betreffende baancompetitie.

Voor het marathon schaatsen (maandagavond en 6-banen) zijn een paar dingen verplicht !!

Deelnemers moeten in bezit zijn van:

• Een wedstrijdlicentie
  • Een geldig trainingsabonnement voor de betreffende ijsbaan. Na inschrijving bij de marathoncommissie ontvangen zij tegen betaling een beennummer, nodig voor de administratie van het competitieverloop.

Deelnemers moeten verplicht dragen tijdens de wedstrijden:

• Beennummer: Op de zijkant van je rechterdijbeen, bevestigen met tape en of vastnaaien aan je pak. Let Op!!!! Veiligheidspelden mogen uit veiligheid overwegingen niet gebruikt worden.
  • Transponder: Het rijden met een transponder is verplicht. Deze dienen om de enkel gedragen te worden.
  • Transponders kunnen aangeschaft worden op: http://www.mylaps.com/nl/products
  • Snij vaste Scheenbeschermers: je rijdt dicht op elkaar en een goed paar scheenbeschermers bewijzen over het algemeen meerdere keren per seizoen hun dienst.
    Snij vaste sokken of enkelbeschermers
    : Door de grotere kans op rare valpartijen waar je jezelf raakt kunnen deze sokken vervelende blessures en een half gemist seizoen voorkomen.
  • Afronden van de schaatsen: Het is verplicht  om de bladeinden voor en achter van je schaatsten af te ronden zodat de gevolgen beperkt blijven als je iemand raakt.
  • Snijvaste handschoenen: ook een aanraders voor alle overige activiteiten op de ijsbaan.
  • Helmplicht: Voor alle marathon en mass start schaatswedstrijden onder regelgeving van de KNSB geldt de helmplicht en het dragen van hand-, scheen- en enkelbescherming.
  • Deelnemers aan landelijke en internationale marathon (top- en beloftendivisies) en mass start wedstrijden zijn verplicht om in een volledig snijvast pak of pak met snijvast materiaal op vitale delen te rijden.

Alle genoemde verplichtingen en adviezen dienen dan wel te voldoen aan het Wedstrijdreglement zoals dat gehanteerd wordt door het Sectiebestuur Marathon, te vinden op de KNSB site.

Maite Stoete, secretaris GTC Marathon NH/U