Bert Grotenhuis Bokaal vrijdag 20 maart 2020 – 18e editie

AFGELAST

Al wankelen grote bijeenkomsten door het Corona-virus, de BGB 2020 wacht op niemand. Nou ja, een paar deelnemers misschien nog en wel een veilig vertrek vrijdag de 20e. Maar daarvan uitgaande: schaatsen is geen contactsport, dus niet zoenen en alleen zwaaien naar elkaar en dan hoop ik dat het goed komt.

Ik heb van onverwachte kanten opgaven gekregen. Dat is heel leuk, want de lijst van nieuwe deelnemers groeit gestaag. Al sinds het begin duiken sommigen met opgave, omdat zij tot het laatste moment de concurrentie voor wil blijven in trainingswerk en niks prijs geven. Niet zelden de winnaars van een voorgaande editie. 🙂
Ondanks dat heb ik momenteel rond de 20 opgegeven deelnemers. Mijn ervaringsgegevens zeggen dan dat daar nog zeker 10 mensen in silent mode onder zitten.

Het wordt dus een mooie editie met nu langzamerhand ook wat rustiger weer buiten. Ca promesse quelquechose.
Por je aarzelende concurrenten nog even nu er nog tijd is voor een dagje boeken in het IBis – hotel en ze kunnen zo vanuit hun bed het ijs op.

Graag opgeven als je dat nog niet hebt gedaan. Vrijdag de 20e maart van 08.00 – 17.00 uur (of korter als je wilt) en de prijsuitreiking door het bestuur aansluitend.
Karin Jansen voert de administratie op de dag zelf en speakert voor ons. Great!

Bert Grotenhuis

Meld je aan, zodat wij op je kunnen rekenen! bertgrotenhuis@gmail.com

Hoe werkt het ook alweer?

Rijden van openingstijd tot sluitingstijd op de laatste open vrijdag van het jachtseizoen 2019. In dit geval vrijdag 20 maart 2020.
Van 08.00 – 17.00 uur. MAAR MINDER RIJDEN MAG OOK. Het is voor mannen, vrouwen en kinderen. Ook voor niet-leden van de IJsclub Haarlem. Je betaalt alleen de toegang tot het ijs.

De Spelregels

  1. Jaarlijks gehouden op de laatste publieksvrijdag voor de baan sluit
  2. Hoewel anderen mee kunnen doen, is de bokaal voor de ijsclubleden Haarlem (uitreiking tijdens de uitreiking van de prijzen van het clubkampioenschap op de laatste zaterdag)
  3. Er is een beker waar de naam van de winnaar op komt (blijft in het clubhuis) en de winnaar krijgt een replica voor thuis (mag je houden)
  4. Er wordt gereden van openingstijd tot sluitingstijd (8.00-17.00 uur), dus zeven en een half uur maximaal.
  5. Er worden geen bijzondere preparaties geregeld met de ijsmeester.
  6. Elk rondje telt (gaat om afgelegd ijs). Samen rijden mag. Tellen is een erezaak. Je houdt zelf bij hoeveel rondjes. Op z’n minst mechanisch bijhouden (handteller). Transponder IS VEEL BETER en leuker, want je kunt op het scorebord volgen hoever bent.
  7. Het begin van de wedstrijd om 08.00 uur wordt gemarkeerd met een startsignaal bij de startstreep in een daartoe aangegeven startvak. Voor die tijd mag de rode lijn niet worden gepasseerd. Bij een dweilpauze mag de streep niet dubbel worden gepasseerd. Warming up vindt niet plaats op het ijs.
  8. Om 17.00 uur bij een eindsignaal mag de laatste ronde worden afgemaakt tot de startstreep. Bij een gelijk aantal ronden is de sprint bepalend voor winst. Een ‘official’ markeert de eindstand desgewenst i.o.m. de naamgever.
  9. Over te gaan tot splitsing van het klassement in een mannen- en vrouwencategorie, waaruit elke winnaar een replica van de grote beker krijgt.
  10. Huldiging van de nrs 1, 2 en 3 vind plaats op het podium op de laatste zaterdag van de ijsclub Haarlem.

 

 

Bert Grotenhuis Bokaal vrijdag 16 maart 2018 – 16e editie

Mooi verslag op RTV NH: http://www.nhnieuws.nl/nieuws/221333/Bennebroeker-Evertjan-van-Dijk-schaatst-op-een-dag-633-rondjes-op-IJsbaan-Haarlem

Tweede en laatste oproep

Het OKT. OOKATEE. Zegt iemand dat iets? Velen vermoeden dat het de afkorting is van het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Je weet wel, de echte olympische spelen waar Nederlanders elkaar kapot rijden, voordat ze in Zuid-Korea mogen rijden tegen een paar brugklassers uit de rest van de wereld.

Maar niets is minder waar. Het is de afkorting van de ONTZETTEND Korte Termijn waarop je je nog kunt opgeven voor de Bert Grotenhuis Bokaal 2018.

De zestiende editie alweer. Hoe werkt het ook alweer?

Rijden van openingstijd tot sluitingstijd op de laatste open vrijdag van het jachtseizoen 2018. In dit geval vrijdag 16 maart 2018.

Van 08.00 – 17.00 uur. MINDER RIJDEN MAG OOK. Het is voor mannen, vrouwen en kinderen. Ook voor niet-leden van de IJsclub Haarlem. Je betaalt alleen de toegang tot het ijs.

Er is een wisselbeker waar de naam van de winnaar op komt (blijft in het clubhuis IJsclub Haarlem, einde reclameblok) en de winnaar krijgt een replica voor thuis (mag je houden). Voor de vrouwen en de mannen één.

Er worden geen bijzondere preparaties geregeld met de ijsmeester.

Elk rondje telt (gaat om afgelegd ijs). Samen rijden mag. Tellen is een erezaak. Je houdt zelf bij hoeveel rondjes. Op z’n minst mechanisch bijhouden (handteller). Transponder IS VEEL BETER en leuker, want je kunt op het scorebord volgen hoever bent.

Wij beginnen met een startschot. Wie dat doet is nog geheim.

Daartoe worden wij opgesteld in een startvak voor de rode streep, waar je niet over mag rijden voordat wij beginnen. Dus inrijden buiten het ijs.

Bij een dweilpauze mag de streep niet dubbel worden gepasseerd.

Om 17.00 uur bij een eindsignaal mag de laatste ronde worden afgemaakt tot de startstreep. Bij een gelijk aantal ronden is de sprint bepalend voor winst. Een ‘official’ van het bestuur markeert de eindstand desgewenst i.o.m. de naamgever. Let dus op dat je direct na afronding je aantallen opgeeft, ook als je eerder weggaat.

Huldiging van de nrs 1, 2 en 3 vind plaats op het podium bij de veegmachine direct na afloop van de bokaal.

Het is nu al een gekkenhuis. Ik heb al aanmeldingen. Mensen moeten binnenkort loten om nog mee te kunnen doen. En appeltaarten bakken voor de deelnemers mag, maar dan graag nog even wachten tot de donderdag er voor.

Bert Grotenhuis


Bert Grotenhuis Bokaal vrijdag 17 maart 2017 – 15e editie

Er waren boze tongen die beweerden dat Gem Wender met zijn transponder bejaardengymbewegingen maakte boven de finishlijn.
Leunend op de opblaaskussens alsof het de stoel is waar je achterstaat bij Nederland in beweging, terwijl iemand scandeert: ‘en links dat been en heen en weer’. Dat telt wel lekker door zo rechts en links van de lijn, maar het is helaas niet waar. En daarmee blijven wij zitten met het feit dat niemand een verklaring heeft hoe iemand tot 716 rondjes kan komen op één dag. Ik moest terugdenken aan Gianni Romme in Nagano en het commentaar van Mart Smeets: ‘Heeft deze man een vader en een moeder? Komt hij van Mars?’. Waarschijnlijk wel en anders heeft Gem er zoveel tegelijk opgegeten dat zijn vrouw Eva ook al lang blij was dat hij de deur uitging naar het ijs.

‘opa, was daar nog bij’

En ook Ageeth Bosma heeft met 625 rondjes de lat sky-high gelegd. Wil je daar nog een beetje comfortabel overheen springen dan moet je wel naar andere dan sportieve middelen gaan graaien.
Jullie snappen de jaloezie in dit geschrijf wel. Dit zijn buitengewone prestaties, waar je later van zegt: ‘opa, was daar nog bij’ en dan maar hopen dat je in het bejaardentehuis ook zo’ n opblaaskussen hebt voor als je met je rollator de bocht van de lift weer eens gemist hebt.

32 mannen, vrouwen en kinderen

32 mannen, vrouwen en kinderen zijn van start gegaan in de jubileumeditie, waarbij kou en wind ons niets gratis gaven. Het is in Oostenrijk ’s winters tegenwoordig lekkerder weer dan dat het hier was deze vrijdag. Karin speakerde vermomd als polarbear ons de dag door en werd de koffie die zij binnen steeds kreeg zo zat dat zij dan maar weer buiten ingewikkelde rekensommen voor de rijders ging maken. Niet weinigen gingen op de schaats naar Maastricht. Virtueel uiteraard, want anders hadden ze net zo goed naar Biddinghuizen en terug kunnen toeren, dan had flevo on ice er ook nog wat aan gehad.
Het mooie is dat naast Ageeth en Gem eigenlijk iedereen buitengewoon heeft gepresteerd. Het lijf werd opgeroepen anderhalf uur langer prestaties te leveren.
Er werd diep in de reserves getast en dan heb je ook wat. Hieronder volgt het klassement met de uitkomst voor zover dat werd opgegeven.

Vrouwen:

Ageeth Bosma  – 625
Janina Wolf – 500
Eeki Hallo – 400
Jose de Waard – 400
Sanne Wagenaar – 200
Elly Jonkers – 166
Doortje Grotenhuis 101
Christa Norda – ?

Mannen:

Gem Wender – 713
Evert Jan van Dijk – 676
Gerard Ypma -659
Willem Slootweg – 627
Hans Huizinga -555
Willem van Vliet – 500
Bert Breed – 488
Johan Bronsveld – 483
Sjaak Rijerkerk – 442
Bert Grotenhuis – 415
Marcel Hoorn – 363
Robert Zomerdijk – 350
Dennis van der Hoorn -325
Bennie Kriekaard – 300
Jan van Rijn – 225
Kees Zandvliet – 215
Peter Wagenaar – 200
Frank van ’t Kaar – 135
Ben Jonkers – 126
Jos Tissen – 111
Alex Jansen – 100
Roel Middelburg – 56
Gerard van der Waard – ?
Maarten Ouwehand – ?
Stefan Huizinga – 69

Neem volgend jaar iedereen mee, die maar wil. Ook degenen die niet een hele dag willen. Less is more!
Bestuur (Louis, Carel), Aris (startvakbaas), Edward (scherpschutter en marathonman), Michiel (promotie en foto’s), Eric, Niek (webredactie en foto’s) en ijsmeesters bedankt!!!
Ik zeg mooie zomer; wij schaatsen volgend jaar allemaal naar Maastricht en drinken een biertje op het Vrijthof…….

Bert Grotenhuis
Enne iedereen die niet genoemd is: ‘We all love you in the Netherlands’

Lees ook het verslag van Bert Breed

Verslag BGB 2016

Wat kan er na 7,5 uur schaatsen verrot zijn? Zo’ n beetje alles aan onderdelen van het menselijk lichaam. Wij konden er een ziekenhuis mee vullen, maar de omstandigheden waren er dan ook naar om tot het gaatje te gaan. En dat deden de 33 vrouwen en mannen die deelnamen aan deze heroïsche editie lees verder..


 

Nog niet eerder in 25 jaar kon ik zo weinig schaatsen door een blessure, die niks voorstelt, maar waardoor ik mijn schaatsschoen niet goed aankan. Zweetvoeten. Dat geeft mijn concurrenten een enorme ‘edge’ voor de Bokaal op vrijdag 11 maart 2016. Fausto Armando de Oliveira Marreiros zal als schaatsfenomeen het startschot lossen om 8.30 uur. Daarna wordt er tot 16.00 continu geschaatst op de Haarlemse IJsbaan, waarna de uitreiking van de bokaal meteen plaatsvindt. Er is uiteraard een vrouwen- en mannenklassement en de bekers heb ik net opgepoetst. De spelregels staan hieronder en anders vraag ‘je ze’ even bij mij op. Als ‘je’ en ‘ze’ nog mogen tegen die tijd trouwens. Nieuw dit jaar is – let op clubgenoten – dat het een open kampioenschap is. Anderen mogen ook meedingen naar de winst

Ik zou zeggen dat laten de Haarlemmers zich niet gebeuren.
Ik zou menen dat pikken de Leidenaren niet
Ik zou stimuleren dat wordt een Amsterdammer
Ik zou sponsoren dat het een Ter Aarenaar wordt etc.
Jullie merken het al. De strijd is al losgebrand.

Waarschijnlijk vriest het straks tot in juni, dus de wedstrijd valt heel mooi zo begin maart. Lekker vooraan in het seizoen zal ik maar zeggen. Doe je mee? Geef je bij mij op, dan maak ik vast het lijstje deelnemers, want ik maak graag een goed klassement op nadien. De entree is gewoon wat je betaalt om binnen te komen. Karin gaat speakeren en is al aan het warmdraaien. Tot de 11e maart. Ik zal waarschijnlijk herkenbaar zijn aan mijn friesche doorlopers, waarop ik rijd met dubbele sokken zonder schoenen.