De strijd om de diepvrieskip

/De strijd om de diepvrieskip
De strijd om de diepvrieskip2019-03-10T22:40:53+02:00

Diepvrieskip, editie 2019

Zoals ieder jaar, krijgen alle recreanten van IJsclub voor Haarlem en Omstreken, ook dit jaar weer de kans om een echte en officieel geklokte 500m wedstrijd te schaatsen. Het gaat hier uiteraard om de zo felbegeerde Diepvrieskip, waarbij zij die nog nooit aan een wedstrijd hebben deelgenomen (want met name voor hen is deze “race” bedoeld) aan den lijve kunnen ondervinden hoe dat voelt, en mogen de wat geroutineerdere rijders testen of ze dit jaar al enige progressie geboekt hebben.
Op zondagavond 10 maart aanstaande, rond een uur of 20:00 h (precieze starttijd volgt nog), mag iedere recreant tweemaal een 500m rijden. Kun je eerst een keer “oefenen” voordat je in de tweede rit alles geeft wat je in je hebt. Neem vooral je eigen enthousiaste home crowd mee, want je hebt natuurlijk alle aanmoediging hard nodig.
Omdat dit evenement traditioneel bedoeld is voor clubleden met weinig tot geen wedstrijdervaring, zal ik ongeveer een uur vóór de wedstrijd, boven in het clubhuis tijdens de briefing precies uitleggen hoe een en ander in zijn werk gaat, zoals het warm rijden, de startprocedure, de onverbiddelijke bel en hoe het wisselen van baan in z’n werk gaat.

Je kunt natuurlijk trainen wat je wilt, maar de charme van dit bijzondere evenement is nu juist dat iedere deelnemer van elk niveau, evenveel kans maakt om de felbegeerde Diepvrieskip te winnen. Wat kun je doen om deze sterk onderkoelde hoofdprijs binnen te halen? Niet zo heel veel eigenlijk. Het enige wat je hoeft te doen is je (gratis) inschrijven via deze pagina en vervolgens op tijd aan de start verschijnen.
Met snelle tijden heeft dit gebeuren derhalve niets te maken, waardoor echt iedere deelnemer kans maakt om de kip zomaar mee naar huis te krijgen. Vergeet dan ook niet je handschoenen mee te nemen want zo’n beest is te koud om met blote handen aan te pakken. Het criterium voor het winnen van de hoofdprijs verandert elk jaar en blijft ook elk jaar weer een goed bewaard geheim. Daarnaast zijn er ook nog enkele troostprijzen te verdienen en ook daarover gaat alleen de jury, waarmee niet kan worden gecommuniceerd.

Tot slot is tijdens de rit het dragen van handschoenen verplicht en wordt het dragen van een helm ten zeerste aangeraden. Komt allen, dan maken we er samen weer een mooi festijn van.

Met sierlijke schaatsgroet,
Douwe van der Kooi

Hoe en wanneer gaan we wat doen op 10 maart:

19:00h Rijdersbriefing boven in het Clubhuis. Daar leg ik onder het genot van een kopje koffie of thee nog even uit hoe de start in zijn werk gaat, hoe je van baan moet wisselen en waar je de finish ongeveer kunt verwachten. En ik zal al jullie nog resterende vragen proberen te beantwoorden.
19:30h Voorbereiden, warming-up (loopje rond de baan of rondje op de hometrainer).
19:50h Eerste rijders de baan op voor het inrijden op de blauwe baan.
20:00h Start eerste koppel 1e manche (we rijden in kwartetten).
20:30h Start eerste koppel 2e manche.
21:00h Einde schaatswedstrijd
21:30h Prijsuitreiking boven in het clubhuis met koffie, thee, biertje.
22:00h Met of zonder prijs(je) keert een ieder huiswaarts, maar hopelijk allen met een gevoel van geestelijk en lichamelijk welbehagen !!!!

(tijdschema onder voorbehoud)

Deelnemers

– Theo Laarman 
– Antoinette Cornelissen 
– Milan Plu 
– Remko oexeman 
– martin van veenendaal 
– Mirthe Rutgers 
– Leendert Schoenmaker 
– Carlijn Nelis 
– Hugo de Groot 
– robert zomerdijk 
– Bart Withagen 
– Peter de Kruijk  
– John Komen 
– Auke Zwart 
– jasmijn de vries 
– Cor 
– Aart Overbosch 
– Eric ter Huurne 
– RuudVolger 
– Ben Jonkers 
– Karel blomvliet 
– Sonja Siddré 
– Christien bindels 
– Haye Elgersma 
– Emile Aben 
– Annelies Kole 
– Sjaak Rijerkerk (stoompijp)  
– Lisa Suurland 
– Jacob Botnan 
– Roland Mulder 

Diepvrieskip 2017 voor Josje en Harry.

Van de 36 inschrijvers waren er om uiteenlopende redenen drie op het laatste moment verhinderd, waardoor we met een oneven aantal rijders van start gingen. Het mocht de pret niet drukken. Uit de eerste vraag op de goed bezochte briefing, bleek dat ruim de helft van de deelnemers nog nooit aan de start van een heuse schaatswedstrijd had gestaan. En precies voor deze doelgroep werd de Diepvrieskip ooit door Luc Paanakker in het leven geroepen. Uiteraard waren er ook weer wat oudgedienden die hun eigen PR’s kwamen najagen, al weten zij als geen ander dat pure snelheid hier niet het uitgelezen criterium is om te winnen. Nee, de charme van de felbegeerde Diepvrieskip is nu juist dat er, elk jaar weer en op volledig onvoorspelbare en irrationele gronden, wordt gewonnen door iemand die dit nóóóóit verwacht had.

“familievete”

Op de baan hebben we veel hilarische momenten mogen beleven. Sonja en Arie Witlox mochten het spits afbijten in een beladen race waarin de “familievete”, die in Baselga op ijs gezet was, moest worden beslecht. Arie maakte meteen en bij voorbaat al een onvervalste valse start, in een poging om zijn echtgenote te ontregelen. Zijn opzet slaagde want hij legde haar er op met ruim 1,5 seconden. En hoewel Sonja hem in de tweede run tot op 16 honderdste seconden wist te naderen, moest zij toch opnieuw het onderspit delven. Zeer opmerkelijk was wel Arie’s consistentie: tussen zijn twee ritten zat slechts 2 honderdste van een seconde, wat hem volgens het criterium van vorig jaar meteen de Diepvrieskip zou hebben opgeleverd! Nu bleef het bij een gezamenlijk verdiend chocolade paashazenechtpaartje omdat er “hart” tegen “hart” gestreden was.

Vooruit geschreeuwd door onze enthousiaste speaker Peter, werd ook aan de andere kant van het uitslagenlijstje een familievete uitgevochten. En wel door Michel en zijn achternichtje. En ook hier werd weer op het scherpst van de snede gevochten in een verwoede poging om de familiemeubelen te redden. In beide manches won de routine het nipt van de jeugd, want Tessa heeft haar (tweede) huid duur weten te verkopen. Zij heeft haar oude oom er héél hard voor laten werken.

Paashaasje

Sonja S. en Jannie presteerden het om eensgezind een collectieve valse start te veroorzaken. Ageeth en Joke stonden op de startlijn niets vermoedend in elkaars baan en Paul schoot bij gebrek aan een tegenstander middels een schitterende pirouette plotseling in een totaal andere schaatsdiscipline. Het werd toch door de jury met een paashaasje gewaardeerd. Annelies verdiende ook zo’n chocobeest omdat zij een ware biathlon had weten af te werken door heel hard fietsend vanuit haar werk, hijgend aan de start te verschijnen met zèlfs haar schaatsen al aan. Roderick daarentegen was het juist weer net níet gelukt om op tijd aerodynamisch geoptimaliseerd aan de start te verschijnen. Maar zoals het de Diepvrieskiprennen betaamt werd hem daar ruim de tijd voor gegund.

“stampstart”

De oorverdovende knal van het startschot voor Leendert viel in het niets vergeleken bij zijn imposante “stampstart”. De ijsbaan trilde op zijn grondvesten en even vreesden wij dat de lampen van het plafond zouden vallen, zoveel geweld bracht hij op het ijs. De bochten nam hij overigens net zo… Naast een goeie tijd, leverde hem dat een paashaasje op, dat hij mag houden zolang er geen bericht terug is van de WADA.

Niet iedereen blijkt even behendig in het omgaan met de ondraaglijke spanning nu er zo veel op het spel staat. Zo overkwam Jasper, maar ook Yme een valse start, net als Mike. Of was het toch Joost? Laatstgenoemde reed noodgedwongen op geleende ijzers. Zijn eigen schaatsen lagen zoals altijd in zijn auto maar die stond nu net voor een beurt bij de garage. En de arme Daan tenslotte werd ondanks zijn optimistische karakter in beide manches door zijn tegenstander helemaal zoek gereden. In zijn “streven” naar het baanrecord, was hij ingeloot tegen de supersnelle Willem, want dat krijg je dan.

Vlak voordat de Zamboni iedereen van het ijs veegde, trachtte Hugo de jury op de valreep nog te beïnvloeden met een weliswaar sierlijk uitgevoerde Hunyadi-achtige zweefmanoeuvre, maar het mocht hem niet baten.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vond plaats in het clubhuis, waar de spanning zelfs met schaatsbeschermers om nog te snijden was: Wat zou het criterium zijn dit maal en wie gaan er met die kouwe kippen vandoor? Maar eerst was daar de brief van de founding father van de Diepvrieskip, Luc Paanakker, die zich vanaf de Kaaimaneilanden verontschuldigde dat hij voor het grote geld gezwicht was. Het bracht reuring en gezelligheid, maar de spanning bleef. Dus, op naar het criterium.

Dat lag dit jaar bij de twee cijfers achter de komma van de eindtijd. Vanwege het jaartal 2017, werd gekeken wie het dichtst bij de XX,17 was uitgekomen. Bij de dames was dit relatief eenvoudig. Josje Verhoeve bleek daar met haar 57,16 sec van alle dames het dichtste bij te zitten. Zij had ook al indruk op de jury gemaakt met haar bloedrode veters, normaal gesproken al goed voor een poedelprijsje, maar omdat ze er al met de hoofdprijs vandoor ging, werd die aan een ander gegund.

Bij de mannen lag de zaak iets complexer omdat twee heren exact een XX,17 sec gereden hadden, te weten Harry en Boudewijn. Daardoor werd een tweede criterium relevant: 1,5 x het baanrecord. 1,5 x 39,6 = 55,35 sec. Boudewijn had de klok stil laten zetten op 1:11,17 maar Harry Kors zat er met zijn 55,17 sec zó dicht bij, dat men hem de Diepvrieskip van harte gunde en Boudewijn troost geboden werd met…. alweer zo’n Paashaas.

Douwe van der Kooi

Bekijk hier de uitslag.

Joost Goossens en Marian Blankman winnen lustrum wedstrijd Diepvrieskip 2016

Vrijdag 18 maart was het eerste lustrum van de Diepvrieskip (ook wel bekend onder de naam Recreanten 500), de enige wedstrijd van het seizoen waar iedereen favoriet is.

Omdat het bij de diepvrieskip heel belangrijk is dat niets hetzelfde blijft had de organisatie besloten om een fundamentele wijziging door te voeren. Waar de recreanten voorheen maar eenmaal aan de start hoefden te verschijnen, waren ze dit jaar verplicht om twee keer de marteling van de startprocedure te ondergaan. Ze werden daarbij ondersteund door een grote hoeveelheid supporters, een schaterlachende starter en een schreeuwende scheidsrechter. Dat maakte het misschien niet makkelijker, het maakte het wel een stuk leuker om naar te kijken.

Ondanks alle stress en hilariteit werden de rijders weer uitstekend begeleid door de organisatie (starters, hulpstarters, scheidsrechter en de voltallige jury) zodat al kort na de wedstrijd duidelijk was wie er dit jaar met de prijzen vandoor zouden gaan.

Net als de voorgaande jaren was de formule voor het bepalen van de winnaar een groot mysterie. Dit jaar waren het de rijders met het minst verschil tussen hun twee omlooptijden die zich de winnaar mochten noemen. Joost Goosens (51.16 – 51.02) en Marian Blankman (1.07.02 – 1.07.44) toonden zich de meeste constante rijders en gingen er trots met de diepvrieskip vandoor. Anelies Kole (meeste progressie) , Robert Zomerdijk (minste progressie door val), Florien Molendijk (finishte als derde – ja, wonderlijk!!) en Hessel Kruisman (meest hilarische start) gingen er met de overige prijzen vandoor.

Luc Paanakker

Bekijk hier het klassement van de Diepvrieskip 2016