Vijftien jaar lang hebben zij zich vol liefde ingezet voor de allerkleinste schaatsers van WINTERKONINKJE, maar nu zijn Els, die de administratie doet, en de gezusters Selhorst toch wel eens een keer toe aan wat anders.
Lang voordat Haarlem een eigen ijsbaan had stond Founding Father Ger Mantel samen met Harry Falke en Rinus Tuinenburg aan de wieg van WIKO.

Het was 1974 toen een aantal actieve schaatsouders bijeenkwam in het toenmalige Hotel van Aken aan het Houtplein en het idee opvatte om op lagere scholen gestencilde briefjes te gaan uitdelen in een poging jonge kinderen warm te krijgen voor het schaatsen. Dat mondde uit in een groot succes want uiteindelijk reden maar liefst 17 bussen (!) elke zaterdagochtend enkele honderden schaats-enthousiaste kindertjes naar de baan in Alkmaar. Zo doe je dat dus!
15 jaar geleden namen Rianne, Linda en Martine Selhorst, die zelf allemaal op hun zevende begonnen waren als Winterkoninginnetjes en vervolgens doorgestroomd waren tot trainers, de organisatie van Ger over. Gezamenlijk hebben zij het grote succes van WIKO al die jaren met verve weten voort te zetten, waardoor het ondertussen alweer 45 jaar bestaat!

Voor wie is WIKO bedoeld?
Er wordt op zaterdagochtend geschaatst door kinderen van 6 tot 14 jaar met uitloop tot uiterlijk 16. De eerste groep schaatst van half tien tot half elf; na de dweil komt de tweede groep kinderen op het ijs. Al met al staan er elke week zo’n 300 WIKO-kinderen op de baan, begeleid door 60 enthousiaste trainers. Dankzij het hoge aantal vrijwillige trainers van diverse niveaus zijn de groepjes lekker klein. En het ziet er allemaal heel ongedwongen uit want de kinderen leren hier het schaatsen echt spelenderwijs. Oefeningen komen deels van de website van de KNSB (schaatsoefeningen.nl) en deels uit het WIKO-handboek dat door de jaren heen veelal door eigen inbreng is samengesteld. Zo leren de kinderen te glijden “als een pinguïn”, diep te bukken om onder een lage stok door te schaatsen of op te springen om een hoge stok aan te kunnen raken. Veel WIKO-ters zijn (klein)kinderen van (groot)ouders die het vroeger zelf ook bij WIKO geleerd hebben, wat het tot een ècht generatie-dingetje maakt. Voor een heel seizoen van 22 lessen betaal je € 95. Vanaf januari kun je voor de halve prijs terecht.

In tegenstelling tot veel andere clubs schaatsen beginnelingen bij WIKO vooral níet op Combinoren. “Die voldoen prima als je één keer per jaar een uurtje op het ijs staat”, zegt Martine, “maar als je echt wilt leren schaatsen, zul je hoeken moeten maken met je enkels en je knieën en dat gaat nu eenmaal niet met Combinoren”.
Daarom rijden ze bij ons veelal op Easy Gliders, een soort Friesche Doorlopers maar dan met kunststof binders, die je bij WIKO kunt huren. Later gaan ze vanzelf over op hun eigen (tweedehands) lage Noren.
Kinderen die WIKO ontgroeid zijn kunnen doorstromen naar het wedstrijdschaatsen of ze komen naar het recreanten-uur op woensdagavond om half acht. Vaak worden ze dan ook meteen lid van onze IJsclub. “En ook dáárom moet WIKO dus ècht blijven bestaan, anders hebben we straks geen aanwas meer van nieuwe pupillen voor onze club”, roept Rianne met enige ongerustheid in haar stem.

Wat is en wie zijn er nodig om WIKO voort te zetten?
Het liefst vier mensen: Iemand die de administratie wil doen (en dat kan in veel gevallen ook heel goed vanuit huis) en dan nog drie om op zaterdagochtend de zaken hier in goede banen te leiden. Daarvan zit er één in het kantoor voor het beantwoorden van vragen van ouders en kinderen en staan er bij voorkeur twee op het ijs, continue in contact met de trainers.
Linda, die juist het kantoor binnen komt klûnen zegt: “Wij kijken daar altijd goed of alle kinderen het wel naar hun zin hebben, of ze nog altijd in de juiste groep zitten en of ze een goeie klik hebben met hun trainer. Tja, want soms lukt het allemaal nèt wat beter bij iemand die het ietsje anders uitlegt! Dan overleggen we snel en nemen meteen actie!”,
En haar zusje Martine vult haar aan: “Schaatsen is echt niet leuk als je het niet kunt, dus als je daar niet bovenop zit, dan haken ze af. Ze moeten succeservaringen hebben, dat is heel belangrijk!”
Sommige trainers geven hier al 30 jaar les en de meesten willen nog wel een tijdje door, maar we blijven altijd op zoek naar trainers, van alle niveaus. Zo zoeken we nu vooral nog jongens en meisjes van tussen de 15 en 18 jaar oud. Allereerst om te komen helpen; later kunnen ze dan kinderen gaan trainen. Maar ook jonge ouders die misschien niet alles weten van schaatstechniek, maar wel een beetje snappen hoe je het een kind naar de zin kunt maken.

Tweemaal per jaar verschijnt er een heel toegankelijk WIKO-krantje. Daar staan praktische zaken in voor de ouders (met een bon voor een gratis kopje koffie boven..!), maar ook wat tips en trucs voor de kinderen, zoals: Als je moeite hebt met recht op je schaatsen te staan, poets dan eens je tanden op één been, of hinkel als je de tafel moet dekken….!
Echt schattig, zo’n klein praktisch advies waarin je direct een warme moederhand herkent!

Tijdens het gesprek spat de energie nog altijd van de meiden af en ze blijven er dan ook op hameren dat ze altijd open staan voor hun opvolgers voor hulp, advies, tips of wat dan ook.
Hun trotse vader steekt ook nog even zijn kop om de hoek van de deur van het kantoor en zo zie je maar weer: Er is op deze ijsbaan altijd wel ergens een Selhorst in de buurt!

Zie ook:  www.ijsclubhaarlem.nl/winterkoninkje-jeugdschaatsen.
Voor vragen:  Winter-koninkje@hotmail.com
Of even bellen met: 023-5271467 (op maandag tussen 10.00u en 12.30u)

Douwe van der Kooi