Op donderdag 16 april was er speciaal voor Jan Ottolander een afscheidsreceptie. Jan stopt na ruim 20 jaar als vrijwilliger bij onze IJsclub. Jan raakte eind jaren 80 als honkballer verzeild in de schaatssport dankzij zijn honkbalvriend Ruut Jongeling en via de belangstelling voor het schaatsen van zijn zoon Sander. Jan hielp de IJsclub als klokker en als starten. Vanaf 1989, maar liefst 20 jaar geleden, kwam hij terecht in het kantoorteam onder de bevlogen leiding van Jan van Gennip.

Jan is een echte organisator en die kwaliteiten kwamen meer dan eens van pas bij allerlei evenementen waarin Jan een trekkende rol ging vervullen. Denk hierbij onder andere aan Kraantje Lek, Clubkampioenschappen en de Haarlem Trofee, maar natuurlijk ook externe activiteiten als de scholen ploegachtervolging en de Kees Jongert Bokaal. Mede door zijn betrokkenheid binnen de IJsclub en de latere samenwerking met Carel Bakker, Ruut Jongeling, Ruud Engeringh, Henk Loerakker en de inmiddels overleden duizendpoot Jan van Gennip, is het kantoor voor de IJsclub de spin in het web. Jan zal na meer dan 20 jaar vrijwillerswerk voor de IJsclub stoppen. Er valt een gat op het kantoor, maar gelukkig hebben we in Jan Olierook een goede vervanger gevonden die al veel van jou heeft kunnen leren en overnemen.

Jan bedankt voor de samenwerking en hopelijk gauw tot ziens… Op de ijsbaan!

Lid van verdienste Gewest NHU

Tijdens de receptie van Jan Ottolander werden naast Jan ook Carel Bakker en Ruut Jongeling in het zonnetje gezet. Voorzitter van het Gewest Noord Holland Utrecht, Harry Falke, onderscheiden de drie heren als lid van verdiensten. De samenwerking tussen het Gewest en het kantoor van de grootste IJsclub binnen het Gewest verloopt al jaren gesmeerd. Jan, Carel en Ruut kregen van Harry Falke een prachtig versiersel opgesteld.

Erelidmaatschap

Tijdens de ledenvergadering van 16 april werd een extra agendapunt toegevoegd aan de vergadering. Het extra agendapunt betreft de voordracht van het bestuur voor het erelidmaatschap voor Carel Bakker en Jan Ottolander. Twee leden die al vele jaren het kantoor van de inmiddels 140-jarige IJsclub Haarlem draaiende hebben gehouden. Na het tijdperk van de legendarische Jan van Gennip nam een ploeg zeer betrokken leden deze levensader van de club, want zo mag het kantoor toch zeker wel genoemd worden, over. Met de al enige tijd geleden teruggetreden Ruut Jongeling zijn Carel en Jan ongeveer twintig jaar de dragende krachten geweest van het voor de ijsclub o zo vitale kantoor. Zij werken daarin samen met de specialisten Ruud Engeringh en Henk Loerakker, maar we kunnen toch zeggen dat Carel en Jan bepalend zijn geweest voor de betrouwbaarheid van onze kantoororganisatie.

Zij zorgen dat alle abonnementen en licenties tijdig worden aangevraagd en gedistribueerd aan de leden, zorgen voor een up-to-date ledenadministratie, doen de boekhouding, verzorgen mailings en drukwerk. Daarnaast hebben zij samen vier rechter handen, want bij een defect of storing in het clubhuis, verhelpen zij het euvel direct. Zij zijn de ogen en oren van het bestuur, verstrekken informatie aan (potentiële) leden, ondersteunen de wedstrijdsectie bij toernooien. Daarbuiten verrichten zij ook ondersteunende werkzaamheden voor bijvoorbeeld het toernooi van Kees Jongert, de schoolploegen achtervolging en de Nacht van Haarlem. In het recente verleden waren zij ook actief bij het wedstrijdschaatsen betrokken: verzorgden de startlijsten en fungeerden als starter dan wel als klokker. Niet alleen voor de IJsclub maar ook bij wedstrijden van de baancommissie. Met de directie en medewerkers van de ijsbaan onderhouden beiden zeer goede contacten. Bij plotselinge uitval van een ijsbaanmedewerker, wordt nooit tevergeefs een beroep gedaan op hun medewerking en inzet. Zij zijn vertrouwd met bijna alle ‘ins en outs’ van de vereniging, het wedstrijdgebeuren, de baancommissie en het Gewest. Zij ondersteunen het bestuur op een fantastische manier. Het bestuur wisselt regelmatig van samenstelling, maar de ‘kantoormannen’ met hun langdurige dienstverband zijn in een reeks van jaren de constante factor, waar wij blind op kunnen varen.

Carel en Jan, die door veel jonge leden ook wel “de Broers” worden genoemd, in een zeer hechte samenwerking hun goede werk hebben gedaan. Helaas gaat Jan Ottolander het kantoor verlaten, maar zijn vertrek wordt aangegrepen om dit hechte duo namens bestuur en leden te waarderen met een erelidmaatschap voor de vele bergen werk die zij voor de club hebben verricht de afgelopen twintig jaar.