Afgelopen vrijdag 10 maart presenteerde Wim Zonneveld bij H. de Vries Boeken de biografie van de 19de eeuwse Haarlemse sportheld Klaas Pander. Sportvriend van Pim Mulier, trainer van Jaap Eden. Schaatshistoricus Marnix Koolhaas ontving het eerste exemplaar.

Bekijk hier boven ook het video interview

De Nederlandse sportwereld eind 19de eeuw. Pim Mulier is een pionier, onvermoeibaar propagandist, maar elitair. Jaap Eden is het grootste sporttalent van die tijd, wereldkampioen allround schaatsen en wielrennen. Onberekenbaar, wild.

Klaas Pander is de link tussen deze twee beroemdheden. Laconiek, joviaal, met hem kun je lachen. Een Haarlemse jongen. Door Pim gestimuleerd, leidt hij rond 1890 een adembenemend multidisciplinair sportleven.

Hij is de eerste Nederlandse amateurschaatser die voor training naar het buitenland wordt uitgezonden en winnaar van de eerste marathon op natuurijs. Zijn ervaring en opgedane kennis benut hij vervolgens als trainer-coach van Jaap Eden. Het hoogtepunt van hun samenwerking vindt plaats in Amsterdam, 14 januari 1893, als Jaap zijn, en Nederlands eerste, wereldtitel verovert.
Niet lang daarna gaat elk zijn eigen weg, binnen en buiten de sport.

Klaas Pander.
Het bewogen leven van een vergeten sportheld.

Tussen Pim Mulier en Jaap Eden.
Wim Zonneveld
256 pagina’s paperback, geïllustreerd in kleur.
€ 19,95
Uitgeverij Elmar, Delft – www.uitgeverijelmar.nl
Februari 2017