Het lukte net niet om dit verhaal in de Glijwijzer van oktober gepubliceerd te krijgen en dan loop je vast in de deadline voor november want de kopij moet vóór de toernooidatum zijn ingeleverd. Zo schrijven we nu iets waarvan we daarna zullen weten of het allemaal zo uitgekomen is.

Dit gaat over Kraantje Lek, ooit eens bedacht door o.a., Harry Falke als tegenhanger van de toenmalige IJsselcup, een mannenwedstrijd in Deventer. Voor “de Kraan” trekt de IJsclub Haarlem al meer dan 35 jaar de organisatie. De laatste 10 a 12 jaar gebeurt dat door Marjolein (van de Beeke Lohmann) en Esmé (van Benthem). Beiden dertigers met een drukke baan. Zo is Esmé projectmanager bouw op Schiphol (altijd druk) en werkt Marjolein als opleidingsmanager bij het LOI waarvoor zij veel onderweg is. Het viel nog niet mee om een interview met beiden tegelijk te hebben dus komt ook de vraag op hoe zij dit als vrijwilligers voor de IJsclub inpassen in hun dagelijkse leven.

Marjolein: Mijn voorgangster Irene vd Berg en Daphne Postma benaderden mij hiervoor en het leek mij leuk om dit belangrijke damestoernooi mee te kunnen organiseren. Daarnaast houd ik me binnen de ijsclub ook bezig met de organisatie van de Haarlem Trofee (interclubwedstrijd) en het G(gehandicapten)-schaatsen. Als ‘jonkie’ hielp ik mee bij Winterkoninkje en zat ik in de Jeugdcommissie. Maar het lukt al jaren.

Esmé: In 2008 verhuisde ik vanuit het oosten van het land naar het westen en ik wilde graag wat om handen hebben. In de beginjaren 2000 en verder deed Esmé herhaaldelijk mee aan de NK-Allround wedstrijden en was zelfs Kraantje Lek deelneemster in het seizoen 2004/2005. Het gekke is dat ik eigenlijk een soort van haat/liefde verhouding met KL had omdat het met mijn rijden nooit lekker liep hier. Het was echt niet mijn favoriete baan. In die jaren was de baan nog open/niet overdekt. Maar toen ik hier eenmaal ging wonen, wilde ik wat meer mensen leren kennen en ik had affiniteit met KL, dat toch eigenlijk een heel mooi toernooi voor dames is.

De winnaressen van de Kraantje Lek Trofee zijn niet de minsten in de schaatswereld. Als we wat namen (waaronder meervoudig winnaressen) hier noemen zijn dat onder andere: Yvonne van Gennip, Marieke Stam, Marianne Timmer, Renate Groenewold, Sandra ’t Hart, Wieteke Cramer , Jorien Voorhuis en meer recentelijk Anouk van de Weijden en Linda de Vries.

Marjolein en Esmé afwisselend:
Wij vormen eigenlijk het organisatiecomité (OC) en vanuit de KNSB horen we wie de officials zijn zoals scheidsrechter en starter, daarnaast hebben we vooroverleg met de scheidsrechter en omdat het een officiële wedstrijd is moeten we ook het baancertificaat overleggen i.v.m. met de juiste afmetingen. Ook hebben we een keer een communicatietraining van de Bond gehad We krijgen de deelnemerslijsten een week van te voren. Enkele rijdsters zijn al geselecteerd voor het NK maar via o.a., KL / Holland Cup vinden er dan nog wat toevoegingen plaats. Ook horen wie de sponsor is (onderdeel van de Holland Cup). Alle overige onderdelen, van catering, jury (er zijn gecertificeerde klokkers nodig), protocol drukken, ehbo, promotie, publicatie op website e.d., is allemaal ons pakkie aan. Dat regelen wij zelfstandig namens de ijsclub en we zijn daarbij ook zeer creatief en zo lukt het elk jaar weer.

Wij starten al aan het begin van het schaatsseizoen met de voorbereidingen aangezien we ook de Haarlem Trofee doen die ongeveer 3 weken eerder is. Ook vergeten we niet de winnares van vorig jaar in te seinen om “de Kraan” weer tijdig in ons bezit te stellen. De sponsor, Restaurant Kraantjelek, stelt een dinerbon beschikbaar en de voorzitter en de scheidsrechter doen dan de “kiss & flowers” bij de huldiging. Het leuke is eigenlijk dat dit een hoog niveau-, zeg maar top damesschaatstoernooi is in Haarlem. Daarom verdient het eigenlijk wat meer publieke belangstelling. Je merkt wel dat wanneer er bekende namen als bijv., Esmee Visser op de lijst van deelneemsters staat er meer pers op duikt. Nu zie je vooral dat de subtop met minder bekende namen het voornamelijk moet doen met meegekomen familie en bekenden en de fanatieke schaatsfans uiteraard. Wij promoten KL wel bij de trainers op de baan zodat we daarmee proberen ook de eigen schaatsjeugd als kijker hiervoor te interesseren. Dit jaar heeft Peter de Kruijk een sponsoravond geregeld voor alle sponsoren van de club om eens te komen kijken op 24 november, met een stamppotmaaltijd en een clinic na afloop en daarbij ijsclubleden te betrekken”.

Op de vraag wanneer KL voor hen is geslaagd zegt Esmé: mijn focus ligt op de rijdsters. Als die goed gereden hebben en tevreden zijn , ben ik blij. Beiden: eigenlijk genieten we het meest als wij het minst te doen hebben, dan kunnen we een beetje ‘socializen’. Na afloop hebben we nog een evaluatie met de scheidsrechter, krijgen we een beoordeling en bespreken we of er zo nodig nog verbeteringen zijn. Ook voor de KNSB steeds weer een leerproces. Zo kregen we van Jacques de Koning altijd complimenten dat het een gezellig en goed georganiseerd toernooi is (maar hij heeft dan wel twee jonge vrouwen tegenover zich, i.p.v doorgaans oudere heren bij andere toernooien, haha). Uiteraard bedanken wij als OC ook alle vrijwilligers met een kleine attentie.

Esmé: Als rijdster stond ik daar toen nooit zo bij stil en ik heb me pas veel later gerealiseerd wat het eigenlijk betekent zo’n organisatie. Ik besefte niet dat daar zoveel vrijwilligers voor klaar staan. We hebben het over 40 IJsclub Haarlem vrijwilligers per avond, waarvan er een aantal op beide avonden acte de préséance geven. Je moet daarbij denken aan onder meer de catering (Peter en Ingrid Bisschops die de nodige broodjes en warme dranken maken, de jury buiten en binnen, het protocol, dat Jan Olierook in elkaar zet. Ja, je realiseerde je toen niet dat er zoveel mensen in de weer zijn voor jouw 1500 meter. Het is heel belangrijk werk en het lijkt tegenwoordig wel wat moeizamer om ook de jeugd voor dit vrijwilligers werk te interesseren. Maar het zal wel nodig zijn.

Beste dames/kanjers onder dankzegging voor dit interview zou ik graag een uitsmijter van jullie voor de toekomst willen horen:
Esmé: “Ik verwacht een heel leuk toernooi en zie met spanning de sponsoravond tegemoet”.
Marjolein houdt rekening met de verschijningsdatum van het clubblad en is nog wat stelliger: “wij kunnen straks met trots terugkijken op een superleuk en sportief toernooi”.

Lou Hoogewerf 20/10/2018

Meer over Kraantje Lek op deze pagina