door: Lou Hoogewerf – Een dag voordat de onthulling plaats zal vinden vraagt de webchef mij of ik daarvoor (ook) een uitnodiging hebt gehad. Neen dus, maar het is toch geen weer om in de tuin te werken en bovendien lijkt het me wel leuk om dit mee te maken. Waar ging het over?

De Koninklijke Munt  heeft één munt ontworpen met de afbeelding van Jaap Eden als schaatser en één met hem als wielrenner. De munt is een wettig betaalmiddel maar zal voornamelijk wel in bezit van de verzamelaar blijven.Dus de volgende dag in de auto gesprongen en met een uitnodiging op zak op weg naar Amsterdam. Ik verbaas mij over het parkeertarief van € 0,10 per uur (max 4 u) en voor de zekerheid kies ik voor 3 uur. Dat is nog eens een sympathieke prijs.

Ik loop tegelijk op met Marnix Koolhaas – schaatsjournalist en oud ijsclub lid- en we begeven ons naar het “chalet” achter aan de ijsbaan. Het beeld van de baan doet me sterk denken aan de tijd dat wij in Haarlem ook nog in de open lucht schaatsten. Anderhalve man en een paardenkop die zich door wind en regen heen worstelen. Binnen stond dampende koffie klaar en een flinke appelpunt met slagroom naar keuze.

Het kon niet missen, midden in de ruimte zat een echtpaar en het gezicht van de man was onmiskenbaar een Eden. Bij onze nadere kennismaking bleek dat ook te kloppen.
Ik had ons jubileumglossy meegenomen om hem dat te overhandigen , niet alleen vanwege het daarin opgenomen verhaal over zijn grootvader maar ook om de IJsclub wat meer bij hen onder de aandacht te brengen als zijnde club waar het allemaal ooit begonnen was. Naast een NOS verslaggever een fotograaf en mensen van de organisatie was het een klein gezelschap waaronder Yvonne van Gennip, Marnix Koolhaas , Wim Zonneveld en Huub Snoep die eveneens acte de présence gaven. Ontwerpster Wineke Garz ter linkerzijde, Jaap Eden in het midden en Yvonne van Gennip aan de rechterzijde trokken het doek van de munt en daar was de onthulling. Jaap op schaatsen en de nodige krassen op het ijs vol met symboliek en ZKH Willem Alexander aan de achterzijde. Een wettig betaalmiddel dat ik nog niet zo gauw in de kassa bij de bakker zie liggen.

Misschien is het een idee voor het bestuur van de IJsclub op deze munt aan te schaffen en ingelijst op te hangen in de trap entree. Het gezelschap kreeg voor vertrek nog een kop warme snert en roggebrood met spek aangeboden waarop de bijeenkomst werd afgesloten.

Hieronder het Persbericht:

Jaap Eden, geboren op 19 oktober 1873 in Groningen, groeide eind 19e eeuw uit tot één van Nederlands’ grootste sportlegendes. Hoewel dat meer dan 100 jaar geleden is, worden zijn uitzonderlijke prestaties nog steeds breed erkend. Hij was namelijk wereldkampioen schaatsen én wielrennen! De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt in opdracht van het ministerie van Financiën: het Jaap Eden Vijfje. De ceremoniële muntonthulling vond vandaag plaats op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. De onthulling werd verricht door kleinzoon Jaap Eden Junior, muntontwerpster Wineke Gartz en Olympisch schaatskampioen (1988) Yvonne van Gennip.

Jaap Eden: wereldkampioen schaatsen én wielrennen

Ruim honderd jaar na zijn overwinningen wordt Jaap Eden nog altijd geëerd vanwege zijn grote prestaties als schaatser én wielrenner. In 1893 werd Jaap Eden in Amsterdam de allereerste wereldkampioen schaatsen. Hij was toen slechts negentien jaar oud. Daarnaast bleek Eden een getalenteerd wielrenner. Steeds vaker verruilde hij zijn schaatsen voor zijn fiets. In 1894 won Eden voor het eerst goud op de 10 kilometer tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Antwerpen. Deze unieke prestatie wordt door de Koninklijke Nederlandse Munt geëerd met een officiële herdenkingsmunt, het Jaap Eden Vijfje, en een speciale Wielrenpenning. Voor de campagne werd samengewerkt met de KNSB en KNWU, bekijk hier de video met wereldkampioen schaatsen Kjeld Nuis en wereldkampioen baanwielrennen Jeffrey Hoogland: www.knm.nl/jaapeden.

Muntonthulling

Vandaag op 28 november is het ontwerp van het Jaap Eden Vijfje onthuld op de Jaap Eden IJsbaan te Amsterdam. Tezamen hebben kleinzoon Jaap Eden Junior, Olympisch schaatskampioen (1988) Yvonne van Gennip en muntontwerpster Wineke Gartz de munt onthuld voor het oog van de genodigden. Vanaf vandaag is het Jaap Eden Vijfje te bestellen via www.knm.nl/jaapeden, waarvan er 60.000 stuks worden geslagen. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten, geslagen in Zilver en in Goud. Op 29 december a.s. zal de ceremoniële Eerste Slag van de herdenkingsmunt plaatsvinden in Thialf tijdens het KPN NK Afstanden, waarna de munt uitgeleverd zal worden.

Muntontwerp

Bij het ontwerp van de Jaap Eden herdenkingsmunt staat de schaatscarrière van Eden centraal. Op de keerzijde is Jaap Eden te zien als winnaar die zijn eigen weg gaat, door weer en wind, gedreven door de wil om de beste te zijn. Wineke Gartz geeft door middel van diepliggende krassen op de munt weer hoe de schaatser een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten in de Nederlandse sportgeschiedenis. Op de voorzijde van de munt zien we deze krassen in spiegelbeeld terug achter het portret van Koning Willem-Alexander.

Speciale Wielrenpenning

Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat Jaap Eden wereldkampioen wielrennen werd. Naast het Jaap Eden Vijfje wordt daarom ook een Wielrenpenning uitgebracht. De penning is verkrijgbaar in twee uitgiften: 5.000 stuks in coincard (een kaart op creditcardformaat waarin de penning is verpakt) en slechts 500 stuks in de Jaap Eden Zilveren Herdenkingsset. In deze set komen de topprestaties van Jaap Eden op de schaats- en
wielrenbaan samen met het zilveren Jaap Eden Vijfje en de zilveren Jaap Eden Wielrenpenning, verpakt in een schaatsbaan-standaard.