Innsbruck 20-01-2020

Mark Ooijevaar en Michiel Wienese (IJCH red.) hebben meerdere medailles behaald bij de Olympische Spelen der Masters (30+ – alle leeftijden) in de categorieën 35-40 jaar en 40-45 jaar. Na de winsten van de World Championships Masters afgelopen jaren waaronder o.a. ook 2 keer goud voor Ooijevaar en Wienese in Baselga di Pine (jan 2019), smaakte het succes naar meer. Ooijevaar heeft een grotere trackrecord als profschaatser (o.a. WK afstanden top 8 positie in Nagano), Michiel Wienese meer als grondlegger van enkele profteams zoals APPM, 1nP en Beslist.nl maar daarnaast ook fanatiek schaatser.

Mark Ooijevaar heeft maar liefst op 4 afstanden goud behaald te weten de 1500 m – 3.000 m – 5.000 m en 10.000 m. Michiel Wienese bereikte een mijlpaal door na het goud van zijn vader Jan Wienese (roeien, 1968) nu zelf ook goud te behalen op de 3.000 m door de afgelopen jaren niet op management van schaatsen te hoeven focussen maar op zijn eigen prestaties. Het mooie is dat schaatspupil Mark Ooijevaar hem juist heeft kunnen trainen om zijn snelheid in Innsbruck 8 rondes vol te houden. Wienese: “Op nieuwjaarsdag zat ik niet aan de oliebollen, maar reed ik series van 5 minuten bikkelend achter Mark op rotijs in Alkmaar”.

Naar zijn zegge: “Bevrijd van de familiedruk die ik al ruim 35 jaar voel.” Je kunt je niet voorstellen hoe het als enig, en competitief kind is om continu herinnerd te worden aan hoe goed je vader wel
niet is geweest. ‘Het mooie is wel dat Mark en ik hier samen naartoe hebben kunnen trainen. Het podium op de 3.000 m waar Wienese bevrijd werd van de familiedruk was overigens geheel oranje gekleurd. 2e werd Johannes de Groot uit Friesland en het brons was voor Willem Jan Molleman uit Den Haag.

De Master Winter Olympics (officieel Master World Winter Games) kent een nog jong bestaan. Dit was de 3e keer dat het gehouden werd en het is een officieel toernooi waarbij de organisatie erkend is door het IOC (zie bijgevoegde foto). Het kent de 12 sporten van de Olympische winterspelen en werd deze keer gehouden in Innsbruck met meer dan 3000 sporters in categorieën per 5 jaar. Volgens Wienese, ook al bijna 15 jaar sponsorfinder voor profschaatsers middels Skate For You, liggen er grote mogelijkheden voor deze games te wachten in het aantrekken van sponsorships van merken in de anti-ageing sector.