Tijdens de Schaatsonderhoud avond bij Schaatslab stonden Lars, Jan, Vin en Deborah klaar om ons in hun winkel te ontvangen.

Negen deelnemers hadden zich voor deze avond aangemeld en na een kopje koffie stak Jan van de Meulen van wal met het theoretische verhaal over rondingen en verschillende stadia van het slijpen.

De kennis dat dames anders slijpen dan mannen pikten we mooi even mee. De ronding van het ijzer kun je het beste 1x per seizoen laten controleren voordat de ijzers in de slijpmachine gaan. Daar heeft Lars een heel nauwkeurig instrument voor en dat demonstreert hij ons.

Na nog wat techniek over het slijpen met de steen en de manier van afbramen gaat iedereen aan de slag met de eigen schaatsen. In de pauze heeft Deborah gezorgd voor een kopje chocolade melk met wat lekkers erbij. Lars en Jan houden goed in de gaten of iedereen de zojuist uitgelegde techniek goed toepast. Het gaat om kostbaar materiaal. Vin laat zien hoe de ronding in het ijzer wordt geslepen en demonstreert hoe je de slijpsteen goed in conditie houdt.
Rond half 10 is iedereen klaar en gaat weer met scherpe schaatsen naar huis.

Met dank aan het team van Schaatslab.